Kategorije

Kako odabrati Kettlebell?

 

Kupili biste kettlebell (girju, rusko zvono), ali kako odabrati težinu?
 
Čuli ste za vrlo dobre rezultate treninga s kettlbellima, namjeravate ih kupiti, ali u nedoumici ste s kojom kilažom započeti? Prije svega, morate znati da je svaki pojedinac priča za sebe i niti jedna striktna preporuka nije i nemože biti dovoljno sigurna. Kako kettlebelle prodajemo više godina, ova informacija je generalizacija na temelju mnogih kontakata s trenerima i klijentima, te osobnog iskustva u treningu s girjama, stoga je prihvatite samo kao dodatnu pomoć pri određivanju veličine girije.
 
Prije početka podsjećam vas da girije nisu “bučice”, trening je dinamičniji, girja je u stalnom pokretu, koristi se zamah i puno ponavljanja, pa nije potrebno imati preciznije razlike u težinama. Stoga u našoj ponudi imamo girje u slijedećim težinama: 4/8/12/16/20/24/28/32/36/40 kg
 
Možda će se nekima preporučene težine učiniti prelaganim, ali nakon jednog dobrog treninga s velikim brojem vježbi i ponavljanja mogli bi se uvjeriti kako i te “male” težine mogu biti zahtjevne.
 
Dakle, koristite slijedeće smjernice kako bi odabrali pravu veličinu za vas:
 
Za žene:
- ukoliko nikad prije niste trenirali niti obavljali teže fizičke poslove,  a još ste i mršavi, vjerojatno biste trebali početi sa 4kg.
- prosječne ste težine, niste u treningu ali se ne osjećate preslabom, 8kg je vjerovatno bolji izbor za vas.
- nešto malo trenirate, radili ste vježbe kao što su potisci iznad glave i možete podići bučicu od 8 kg nekoliko puta, za vas je girja od 8kg preporučljiva, jer  obično je bolje započeti trening s nešto malo većom girjom nego s previše laganom.
- dosta trenirate u gymu i možete potisnuti 12kg nekoliko puta iznad glave, ramena su vam vrlo jaka i stabilna, niste imali povredu ramena, možete odabrati  girju od 12kg.
- težinu girje od 16kg može se preporučiti samo izrazito utreniranim curama koje imaju dosta iskustva s podizanjem tereta  i odličnu funkcionalnu pripremljenost.
 
Za muškarce:
- ukoliko nikad prije u životu niste trenirali niti radili teže fizičke poslove, a još ste ispodprosječne visine i mršavi, vjerojatno biste trebali početi sa 8kg.
- prosječne konstitucije i tjelesne težine, neutrenirani ste, ali vjerojatno jači nego što mislite i 12kg je vjerojatno bolji  izbor za vas.
- nešto malo trenirate i možete podići bučicu od 15 kg nekoliko puta iznad glave, predlažem vam za početnu težinu girju od 16kg, jer  obično je bolje započeti trening s nešto malo većom girjom nego s previše laganom.
- utrenirani ste i možete bez problema potisnuti 18kg nekoliko puta iznad glave, nemate povreda i osjećate da su vam ramena dovoljno jaka i stabilna, odaberite girju između 16 i 20kg.
 
S kettlebelima težine iznad 24 kg rade izuzetno pripremljeni sportaši koji su ovladali pravilnom tehnikom i adaptirali muskulaturu na zahtjevni funkcionalni trening visokog volumena opterećenja.
Možda vam  intuicija govori nešto drugo od onog šte ste pročitali i još uvijek dvojite koju girju odabrati ? Tada možete uzeti dvije girje lakšu i težu, pa ih koristiti prema  složenosti određene vježbe, jer najvažnije je na početku dobiti sigurnost i samopouzdanje. 
Nadam se da ćete uskoro, kao i mnogi drugi naši klijenti, osjetiti zadovoljstvo i rezultate u treniranju s kettlebellima.
 
OVDJE MOŽETE KUPITI KETTLEBELL

Share

0 komentara na "Kako odabrati Kettlebell?"

Dodaj komentar

Ime:


Komentar: Info: HTML nije podržan!

Unesi kod sa slike:Online trgovina sportskom opremom - design & hosting by Pixelmedia